Krajská hygiena varuje před hlukem

25. 8. 2019

Varování krajské hygieny

Paní

Edita Nesrstová

Školní 275

468 01 Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou,

Kokonín,

Cikautxo CZ s.r.o. – informace o postupu ve věci

Vážená paní Nesrstová,

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci (dále Krajská hygienická stanice) obdržela dne 30.7.2019 prostřednictvím e-mailového podání Vaše oznámení o hluku, který vychází z provozu společnosti Cikautxto CZ s.r.o. v Jablonci nad Nisou.

Sděluji Vám, že Krajská hygienická stanice vykonala v provozovně společnosti CIKAUTXO CZ, s.r.o., sídlem ul. Letní 3867 v Jablonci nad Nisou, státní zdravotní dozor. V současné době je zde pracovní činnost zajištěna ve třísměnném provozu od pondělí do pátku, s nástupem v neděli ve 22 hodin a s ukončením v pátek ve 22 hodin. V sobotu se jedná  o provoz bez spuštěného strojního zařízení. O víkendech není povolena expedice do i ze závodu prostřednictvím kamionů, který se zde dle provozovatele objeví pouze ve výjimečných případech. Nakládka zboží je uskutečňována do 19 hodin. Vrata směrem k ulici Školní byla v době kontroly uzavřena, uzamčena, klíč je k dispozici u určené osoby údržby. V noční době taktéž ostraha kontroluje, zda jsou vrata zavřena. Uvnitř hal můře způsobovat hluk také pohyb a troubení ještěrky, tj. vysokozdvižných vozíků na plynový či elektrický pohon, otevřené světlíky, příp. nakládky či vykládky materiálu v paletách na plechové rampě. Ve směru k ulici Krkonošská se nacházejí výduchy z haly, kryté žaluziemi, které jsou zdrojem hluku a v samostatném objektu drtička plastů, jejíž provoz je povolen pouze v denní době od 7 do 15 hodin a za zavřenými vraty. V rámci projednávání situace bylo též konstatováno, že společností bylo nedávno provedeno měření hluku ve venkovním prostředí. Na základě závěrů státního zdravotního dozoru bude příští týden vedením společnosti prošetřen zjištěný stav a hledána možnost k provedení dalších nápravných opatření v lokalitě. Krajská hygienická stanice tak očekává podání zprávy ohledně učiněných závěrů provedené kontroly. Co se týká pronikavého zápachu, víte již z dřívějšího našeho setkání s Vámi, že tuto problematiku řeší orgán ochrany ovzduší, s nímž bylo také jednáno.   Dle telefonického spojení beru na vědomí, že v současné době je dle Vašeho názoru stav hlučnosti v okolí areálu zlepšen. Situaci budete zřejmě i dále sledovat, v případě nedodržování dosud přijatých a následně doplněných opatření, se ozvěte, situace bude nově projednána.

S pozdravem

MUDr. Alena Hájková

vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální

Jablonec nad Nisou dne  16.8.2019                                     KHS LK,  tel. 483 368 526