Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrdinný odpor parašutistů v kryptě kostela svatých Cyrila a Metoděje

21. 6. 2022

Boj v kostele sv. Cyrila a Metoděje se odehrál 18. června 1942 mezi příslušníky SS a gestapa a sedmi československými parašutisty z výsadků AnthropoidSilver AOut DistanceBioscop a Tin. Byli mezi nimi Jan Kubiš a Josef Gabčík, kteří provedli atentát na Heydricha. Boj byl rozdělen na dvě části. Za prvé šlo o obranu empory a kůru kostela třemi parašutisty, jež trvala asi 2 hodiny, za druhé německé dobývání krypty bráněné čtyřmi parašutisty. Celý boj trval sedm hodin a stál život všechny parašutisty – šest jich spáchalo sebevraždu, jeden zemřel na následky utrpěných zranění. Němci, kteří do akce nasadili okolo 800 mužů, měli čtyři lehce zraněné.

 

Tato událost byla zdramatizována v mnoha filmech a literatuře.

 

fb_img_1655704457268.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mezi sedmi skrývajícími se parašutisty byli i Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří o 22 dní dříve spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Kromě Gabčíka s Kubišem z výsadku Anthropoid se v něm schovalo ještě pět dalších parašutistů z jiných výsadků, konkrétně Adolf Opálka, Josef Bublík, Jaroslav Švarc, Jan Hrubý a Josef Valčík. Se spojením a zásobováním potravinami jim nezištně a s nasazením vlastního života pomáhal pravoslavný biskup Gorazd, kaplan Vladimír Petřek a farář Václav Čikl.

Netušili, že šest dní po vypálení Lidic, 16. června 1942, se v sídle pražského gestapa v Petschkově paláci dobrovolně přihlásil parašutista z výsadku Out Distance Karel Čurda. Označil zde atentátníky, uvedl jména všech spolupracovníků a přivedl gestapo na stopu rodiny Moravcových, která jim pomáhala. Gestapo se jí už nepustilo.

 

krypta-pamatnik.jpg

 

Seznam parašutistů

fb_img_1655531898297.jpg