Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlednutí za besedou s ředitelem Muzea policie ČR Mgr. Radkem Galašem

24. 4. 2024

galas-film.jpg

 

Ředitel Muzea Policie ČR Mgr. Radek Galaš besedoval v Kokoníně o vraždě Otýlie Vranské

V rámci tradičního přednáškového cyklu pořádaného v salonku kokonínské Sokolovny v Jablonci nad Nisou tentokrát zavítal ředitel Muzea policie České republiky policista, historik a kurátor plk. v. v. Mgr Radek Galaš (* 1967), který ztělesňuje prototyp zásadového policisty, který sám po sametové revoluce začínal v řadách policie od píky a vypracoval se až do nejvyšší hierarchie Policejního prezidia Policie České republiky a v současnosti zastává post ředitele Muzea Policie České republiky. Roli policisty (respektive četníka) si zahrál také v několika úspěšných televizních seriálech – Případech 1. odděleníČetnících z Luhačovic a Místa zločinu České Budějovice. Profesně se věnuje dějinám bezpečnostních sborů, především v období Rakouska-Uherska a za první republiky, zejména jejich výstroji a výzbroji.

Mgr. Radek Galaš má na svém kontě krom řady odborných příspěvků a studií také několik knih, ze kterých se sluší jmenovat minimálně následující tituly: Skutečné zločiny po ČeskuČeskoslovenské četnictvo (1918-1929) a Otilie Vranská – jak to bylo doopravdy s její vraždou? Právě poslední titul úzce souvisí s tématem přednášky a její oficiální křest na půdě policejního muzea se udál teprve na počátku dubna tohoto roku. Každý zájemce o tuto causu tak na stránkách této knihy najde všechna dostupná fakta a informace související s vraždou Otýlie Vranské, kde nechybí ani odhalení dvojice předpokládaných vrahů (neprozrazuji, ať si informace čtenář sám nalezne), a to včetně řady zajímavých obrazových příloh a fotografických příloh.

O to více je třeba ocenit, že si Mgr. Radek Galaš udělal čas na setkání s místními občany a besedu o tajemné vraždě Otýlie Vranské. Samotná beseda, byť se se odehrávala v komorní sestavě, se nesla vysloveně v přátelském duchu, kdy zejména krásné slunné počasí přednášce zdařile konkurovalo. Přesto nikdo ze zhruba dvou desítek posluchačů nelitoval svého rozhodnutí a měl možnost zažít nevšední zhruba tříhodinovou přednášku obohacenou o promítání tematicky zamřených snímků a ilustrací. Fakta zde skvěle střídal humor a nadhled opřený a vlastní letitou zkušenost.

Nezbývá než ještě jednou touto cestou poděkovat řediteli Mgr. Radku Galašovi za vstřícný a velmi lidský a vlídný přístup a za neméně zdařilou a poutavou přednášku, kterých ročně absolvuje ve svém volnu a bez nároku na honorář desítky. Takových lidí je dnes jaké šafránu. Inu nadšenec, který svou prací žije i v osobním životě.

Mgr. Bc. Jan Kopal, předseda spolku Kokonín

 

vranska-kniha.jpg