Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlednutí za vydařenou besedou s hledačem Josefem Mužíkem

10. 5. 2023

S legendárním hledačem Josefem Mužíkem

nejen o Štěchovickém pokladu a Jantarové komnatě

beseda-muzik-1.jpg

V neděli 30. dubna 2023 se v kokonínské Sokolovně uskutečnila další ze série veřejných přednášek. Účast byla hojná a salónek praskal ve švech. Tentokrát byl hostem 75letý nejznámější tuzemský hledač pokladů Josef Mužík, se kterým se pojí již více jak 35leté úsilí o nalezení a vyzvednutí Štěchovického pokladu. Na počátku 90. let Josef Mužík vyměnil kariéru majitele prosperující bezpečnostní agentury za dobrodružný a napínavý život hledače pokladů. V této době sledoval činnost svého souputníka Helmuta Gaensela. Později byl tím, který s ním v hledání Štěchovického pokladu soupeřil, čímž i jeho motivoval v dalším pátrání. Na několik se stali v tomto úsilí i partnery a blízkými spolupracovníky. Dodnes jsou dobří kamarádi, kteří spolu občas zajdou na pivo. Proto se diví a nemůže pochopit Gaenselova současná vyjádření o tom, že si vše vymyslel a poklad neexistuje.

V rámci přednášky a besedy byla také promítnut dokumentární film o Štěchovickém pokladu, který v roce 2007 natočil fotograf Štěpán Luťanský. Film krom mnoha vyjádření aktérů i svědků obsahoval i řadu unikátních záznamů z výkopových a hledačských prací. Také Josef Mužík natočil v minulosti o Štěchovickém pokladu vlastní film a napsal několik knih. Za vydařenou knihu považuje také dílo Jaroslava V. Mareše nazvané Štěchovický poklad - konec legend.

V současnosti Josef Mužík inicioval z okruhu svých přátel a následovníků vznik zájmového spolku nazvaného lokace artefaktů a jeho představitelé také v rámci besedy vystoupili a představili divákům smysl a poslání svého spolku. Spolek lokace artefaktů se zabývá vyhledáváním skrytých artefaktů, získáváním a zveřejňováním informací dokumentárních i věcných, materiálů souvisejících s kauzami nevyřešených případů z období II. světové války, ale i starších ztracených artefaktů z historie. Spolek disponuje veškerým vyhledávacím zařízením moderní doby a jsou v něm odborníci na historii a vyhledávání historických artefaktů. Má i svůj vlastní e-shop, kde v současnosti nabízí např. magický přívěšek, který objevil Josef Mužík.Bliží informace o spolku lze nalézt na webu www.lokaceartefaktu.cz. Řadu informací zveřejňují také na svém facebookovém účtu.

Akce se uskutečnila i díky podpoře jablonecké nadace PRECIOSA, která spolek Kokonín v roce 2023 finančně podpořila. Po skončení besedy se řada účastníků vypravila na přilehlé hřiště, kde probíhaly čarodějnice organizované hasiči Kokonín.

Mgr. Bc. Jan Kopal, předseda spolku Kokonín, z.s.

 

beseda-muzik-2.jpeg

 

beseda-muzik-3.jpg

beseda-muzik-4.jpg

 

beseda-muzik-5.jpg

 

beseda-muzik-6.jpg

beseda-muzik-7.jpg

 

beseda-muzik-8.jpg

 

beseda-muzik-9.jpg

 

beseda-muzik-10.jpg

 

beseda-muzik-11.jpg

 

beseda-muzik-12.jpg

 

beseda-muzik-13.jpg