Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pavel Černý: Moje vzpomínky na Kokonín a patriota Josefa Šikolu

4. 1. 2021

pavel-cerny-2.jpg

 

V pondělí na výročí státního svátku založení svobodného a demokratického Československa 28. 10. 2019, jsem na pozvání předsedy spolku Kokonín Mgr. Jana Kopala zavítal do Jablonce nad Nisou, do části obce Kokonín, kde jsem přednášel členům a přátelům spolku Kokonín, z.s. o našem státníkovi první republiky Antonínu Švehlovi.

 

Předseda spolku mne před vystoupením provedl spolkovým domem, pohovořil o historii spolku a významných členech a sám jsem zavzpomínal na naši rodinnou chalupu, kterou jsme měli v Kokoníně po prarodičích. V budově spravovaném spolkem byla také městská knihovna a další společenské zázemí. Jak bylo vidět, tak spolek se velmi obětavě staral o svěřenou budovu.

 

Velmi mne zaujal zakladatel spolku patriot a český vlastenec Josef Šikola, který mj. založil Osadní výbor Kokonín, poté Občanské sdružení Kokonín, byl také iniciátorem o samostatnost Kokonína či spolupracoval s prof. Univerzity Karlovy Praha panem Goliášem – léčebné radioktivní prameny lesopark Kokonín (uveden v disertační práci studenta prof. Goliáše) a opravoval kapličku Kokonín.

 

Svoji přednášku jsem zahájil úvodem do historie českého 19. století a prostředí, do kterého se náš československý státníka a spoluzakladatelem Československa Antonín Švehla narodil. Vyzdvihl jsem také některé citáty Antonína Švehly, např. „Sociální demokraté rádi rozdávají koláče, které sami neupekli a upéci ani nemohli, protože snědli těsto, které ještě nestačilo ani vykynout.“, "Co tam (ve Vídni)? Divím se vždycky, že naši lidé tak po tom touží a že je Vídeň přitahuje. Myslím, že nejlepším místem k našemu uplatnění je Praha, nikoliv Vídeň. Tam nejsme ničím. Tady můžeme být vším." či citát, který je na hostivařské bustě státníka "Demokracie není jen právo, ale také povinnost. Pečlivě volte své vůdce, kterým svěřujete své osudy."

 

Při vystoupení jsem také připomněl, že u příležitostí stého jubilejního výročí bylo Antonínu Švehlovi prezidentem republiky Milošem Zemanem uděleno nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva, o což se zasadila naše společnost spolu se starostou MČ Praha 15 panem Milanem Wenzlem. Přítomné jsem také informoval o své publikaci Muži 28. října, která je součástí velkého projektu kolekce zlatých pamětních medailí zakladatelů našeho státu:

 

Muži 28.října – Unikátní, limitovaná sběratelská kolekce cenných autorských medailí (muzirijna.cz)

 

Poté jsem si ještě prohlédl panorama pohledu na Kokonín a kolegové ze spolku mne odvezli do centrálního Jablonce nad Nisou, kde jsem zašel na dobrou kávu a poté odjel do Prahy.

 

Ten večer jsem byl naplněn radostí z dobře vykonané osvětové akce a cesty do milovaného Kokonína a těšil se na další pozvání.

 
Mgr. Pavel Černý
 
Mgr. Pavel Černý, předseda Společnosti Antonína Švehly, z.s.