Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pieta k výročí úmrtí státníka Antonína Švehly u jeho busty v Praze 15 - Hostivaři

4. 1. 2021

img-20201214-wa0012.jpg

 

Pietní shromáždění k uctění památky Antonína Švehly a vzácná návštěva prezidenta Václava Klause

Dne 12. 12. 2020, u příležitosti výročí úmrtí našeho hostivařského významného rodáka a státníka Antonína Švehly, uspořádala Společnost Antonína Švehly spolu s MČ Praha 15 pietní shromáždění u jeho busty v naší městské části.

Pietní akt proběhl za omezené účasti z řad společenských a kulturních organizací zejména pak Knihovna Antonína Švehly, ČSBS, Aktivní senioři, Vojenský spolek rehabilitovaných AČR, člen SAŠ pan Jiří Švehla a Jednotka sboru dobrovolných hasičů Horní Měcholupy. Čestnou stráž u hrobu vykonávali, jako je již tradiční zvyklostí, zástupci České obce sokolské a také Baráčníci. Našim nejvzácnějším hostem byl prezident Václav Klaus, který u busty československého státníka a hostivařského sedláka Antonína Švehly promlouval již po třetí. V roce 2003 byl kmotrem knihy kronikářky MČ Praha 15 paní Marie Zdeňkové: Antonín Švehla a Hostivař.

Po kladení květinových darů a pamětních věnců následovala státní hymna. Poté předseda Společnosti Antonína Švehly Pavel Černý setkání zahájil minutou ticha za členy či přátele SAŠ, kteří nás letos opustili, mj. senátor Tomáš Grulich, člen ze selského rodu František Kožíšek a dlouholetí představitelé MČ Vladimír Klega a Helena Fučíková. Prvním vystupujícím byl za MČ Praha 15, našeho hostitele, starosta MČ Praha 15, pan Milan Wenzl, který ve svém projevu zhodnotil osobnost Antonína Švehly, jako morální vzor, který je potřebný pro naši současnou dobu. Poté se slova ujal vzácný host prezident Václav Klaus, který zdůraznil zakladatelskou roli státníka Antonína Švehly a mj. řekl: „Jeho největší silou bylo, že uměl jednat s lidmi, že byl rozeným organizátorem a vyjednávačem, a že věděl, že právě to praktická politika nejvíce potřebuje. Říkával, že ‘spravovat stát je také řemeslo‘. Znal hodnotu svobody a suverenity, a proto by z dnešního omezování svobody a občanských práv pod heslem covidu a kovidismu nemohl mít radost. Kéž bychom dnes měli takové politiky.“ Prezidentu Václavu Klausovi po jeho vystoupení předseda SAŠ Pavel Černý předal pamětní list a plaketu Antonína Švehly. Poté pronesl duchovní promluvu a apel na politiky generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík spolu s modlitbou Otčenáš. Na závěr vystoupila předsedkyně Sdružení křesťanských seniorů a místopředsedkyně Evropské seniorské unie Lidmila Němcová, která vzpomenula charakterové vlastnosti Antonína Švehly a hodnot demokracie a svobody, které jsou nejcennějším výdobytkem moderní společnosti.

Mgr. Pavel Černý

 

img-20201214-wa0013.jpg

 

Záznam vystoupení pana prezidenta Václava Klause:
 
 
Na dubnovou vlastivědnou pouť po stopách státníka Švehlovu cestu chceme mj. pozvat členy širší rodiny Antonína Švehly a uspořádat besedu.
 
Děkuji Vám také za setkání s Vámi či zaslané pozdravy a zdravice.
 
Těším se na budoucí spolupráci.
 
Mgr. Pavel Černý, předseda Společnosti Antonína Švehly, z.s.
gsm: +420 608 515 271