Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z besedy s nejoblíbenějším českým režisérem Zdeňkem Troškou

4. 12. 2023

Zaplněná kokonínská Sokolovna nadšeně přivítala režiséra Zdeňka Trošku

Žák legendárního Bořivoje Zemana žádný další film už nenatočí

beseda-troska-1.jpg

 

V úterý 14. listopadu 2023 zavítal do zaplněného velkého sálu nejoblíbenější český režisér režisér Zdeněk Troška. Přijal pozvání spolku Kokonín a více jak dvě hodiny besedoval s místními občany. Spolu s ním debatoval také scénárista Marek Kališ. Akce se uskutečnila za přispění města Jablonec nad Nisou, Nadace Preciosa a společnosti Cikautxo a také za aktivní podpory majitele kokonínské sokolovny a bývalého fotbalového reprezentanta Milana Fukala.

Zdeněk Troška zde s nadhledem a vtipem sobě vlastním glosoval svou životní pouť od dítěte školou povinného majícího již tehdy svůj režisérský sen až po kariéru zcela spokojeného důchodce libujícího si v kulinářském umění, četbě knih a poslechu vážné hudby. Důchodcem je režisér Troška již osmým rokem a svůj poslední film – pohádku Zakleté pírko natočil před 4 lety. Ač je opakovaně vyzýván a dotazován, tak už žádný film nenatočí. Důvodem mimo jiné je i to, že o jeho práci není zájem, neboť točí postaru, jak mu řekli produkční v televizi ova. On sám však toto bere jako poctu a hrdě se hlásí ke svému učiteli, kterým byl věhlasný režisér Bořivoj Zeman, což byl zakladatel české klasické filmové pohádky.

Zdeněk Troška se může pochlubit i tím, že netradičně krom gymnaziálního studia ve Strakonicích absolvoval také v uvolněné době v období Pražského jara tříleté studium na lyceu ve francouzském Dijonu, kam odjel v období Pražského jara. Byl totiž zároveň i posledním studentem. S nástupem normalizace se sekce ve Francii opět zrušily a znovu se otevřely až v roce 1990.

Režisér Troška je sám ranní ptáče a chodí spát poměrně časně, pouze kvůli příležitostným besedám a dalším obdobným aktivitám udělá výjimku. Celoživotně vykazuje velkou míru trpělivosti, kterou prokázal během náročných natáčecích dní. Kdysi se zařekl, že už po filmu Krakonoš a lyžníci, kde byl asistentem režie, nebude nikdy točit v zimě. Vzpomínal, jak při natáčení filmu Slunce, seno, jahody chodili místní žalovat jeho rodičům, co to točí za film, který nemá žádný smysl, protože nechápali, že se u filmu scény netočí chronologicky, ale naopak na přeskáčku.

Velkou pozornost věnoval svým rodným Hošticím, které v jeho filmografii hrají důležitou a neopomenutelnou roli. Dodnes sám provádí zájezdy, které sem za ním neustále proudí. Dříve se tomu věnovala také představitelka Kelišové ze slavné série Slunce, seno a další hoštičtí obyvatelé.

Během besedy prozradil mnoho zajímavých a zábavných detailů ze zákulisí natáčení populární série Slunce, seno, která dodnes baví generace televizních diváků.

Na závěr besedy obdržel od místních občanů velkou dřevěnou bedýnku s oblíbenými pochutinami, kterým dominovala čerstvá vejce a rajčata. Od jabloneckého předsedy Svazu bojovníků za svobodu pana Františka Radkoviče také dostal velkou tašku plnou domácích jablíček. Po skončení besedy se ještě režisér Troška desítky minut věnoval autogramiádě a focení s místními občany. Zájemci si na místě mohli koupit a nechat podepsat dvě knihy plné nejen kuchařských receptů a jedno CD s humorným povídáním.

Spolek Kokonín už má naplánováno několik akcí na první pololetí roku 2024. Hned zpočátku roku 2024 se v neděli 11. února uskuteční přednáška policejního historika a spisovatel Michala Dlouhého na téma Četnictvo a Četnické humoresky. Další přednáška proběhne v neděli 7. dubna a hostem bude ředitel Muzea Policie České republiky Radek Galaš, který bude hovořit na téma Vyřešená vražda Otýlie Vranské (?‘. Obě přednášky začínají v kokonínské Sokolovně ve 14:00 hod. V květnu v zatím blíže neurčeném termínu se uskuteční odložená přednáška historika a univerzitního profesora Petra Čorneje na téma Neporažený vůdce Jan Žižka. Srdečně zveme všechny zájemce, kterým jsou naše přednášky otevřeny. V září plánuje spolek Kokonín společnou akci se spolkem Lokace artefaktů.

Mgr. Bc. Jan Kopal, předseda spolku Kokonín

 

beseda-troska-2.jpg

 

beseda-troska-3.jpg

 

beseda-troska-4.jpg

 

beseda-troska-5.jpg

 

beseda-troska-6.jpg

 

beseda-troska-7.jpg

 

beseda-troska-8.jpg

 

beseda-troska-10.jpg

 

beseda-troska-11.jpg

 

beseda-troska-12.jpg

 

beseda-troska-13.jpg

 

beseda-troska-14.jpg

 

beseda-troska-15.jpg

 

beseda-troska-16.jpg

 

beseda-troska-17.jpg

 

beseda-troska-18.jpg

 

beseda-troska-19.jpg

 

beseda-troska-20.jpg

 

beseda-troska-21.jpg

 

beseda-troska-22.jpg

 

beseda-troska-24.jpg

 

beseda-troska-25.jpg