S Janem Rychetským po stopách československých legií od Zborova do Vladivostoku

6. 12. 2021

beseda_rychetsky-1.jpg

Hostem a přednášejícím na listopadové přednášce pořádané spolkem Kokonín v kokonínské Sokolovně byl cestovatel, novinář a spisovatel Jan Rychetský z Prahy. Jedná se mimo jiné o autora dvou zajímavých cestopisných knih Australský rok jako klokaní skok a Špionem Běločechů v Rusku s podtitulem Po stopách našich legionářů od Zborova do Vladivostoku. A právě druhá kniha byla námětem více než dvouhodinové přednášky, ve které se mísila historie se současností a která posluchače zavedla na mnohá místa na území dnešní Ukrajiny a Ruska. Autor během rekonstrukce anabáze našich legionářů prožil tři nevšední měsíce plné zážitků. Cestu mohl podniknout jen díky sponzorskému darů několika štědrých podporovatelů a vyšla ho celkové na sumu vysoce přesahující částku 100.000,- Kč. Během ní se dostal i na policejní stanici a byl v podezření ze špionáže.

Pro posluchače byly k dispozice i četné suvenýry a prospekty z jeho putování - např. tričko s legionářským logem, obří hřeb z železniční trati a jízdenky z cest, kterou projel vlakem, autobusem i stopem. Část cesty Jan Rychetský zvládl absolvovat i k údivu místních obyvatel také pěšky. Bydlel po hotelech i pod stanem. Navštívil také rodný domek Vladimíra Iljiče Lenina, Haškovo muzeum i rodiště světově proslulého herce Yula Brynera (původním jménem Julij Borisovič Briněr), kterým je město Vladivostok.

Zaznamenával také různé pohledy na naše předky, kdy jsou některými vnímáni jako malém vrahounská soldateska a Beločeši, kdežto druzí o nich mluví jako o udatných hrdinech. Žije i letitá pomluva, že legionáři zradili admirála Kolčaka a ukradli ruský zlatý poklad.

Závěrem lze ve shodě s přednášejícím konstatovat, že to byla nejlepší armáda, jakou jsme v moderních dějinách měli. Pojem československé legie v Rusku vstoupil do dějin. Šlo o tři pěší divize, jednu jezdeckou brigádu. Vojáci ztracení v zemi zmítané občanskou válkou, kterým k návratu zbyla jediná možnost - se zbraní v ruce ovládnout Transsibiřskou magistrálu. Nejdelší železniční trať světa a táhnout se po ní na Dálný východ a čekat na lodě plující do Evropy. Dokázali to přes věčné útoky rudých i přes boje planoucí skoro všude. Zapomínáme, že nebýt legionářů, jejich statečnosti i obětí, nebylo by dosaženo národní svobody a nevzniklo by samostatné Československo.

I přes nelehkou epidemickou situaci se v roce 2021 podařilo našemu spolku uskutečnit dvě veřejné besedy. Spolek z tohoto důvodu investoval finanční prostředky do pořízení kvalitního projektoru a ozvučení, které jsme pro tento účel zakoupili. Bohužel také musím konstatovat, že tato akce byla poslední, které se zúčastnil náš kamarád a podporovatel Jaroslav Louda z Jablonce nad Nisou, který dne 27. listopadu zemřel náhle na infarkt ve věku 67 let. Čest jeho památce!

beseda_rychetsky-3.jpg

beseda_rychetsky-4.jpg