Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spolek navázal spolupráci s Muzeem socialistických vozů

3. 6. 2020

Železný Brod láká od 30. května své návštěvníky také na nově otevřené Muzeum socialistických vozů, které se nachází v bývalé Koloře vedle Lidlu. Muzeum provozuje zapsaný spolek MotoGate, který čítá celkem 10 členů v čele s předsedou Pavlem Kadašem (aktivních je z toho asi polovina). Pro návštevníky je v prostorách muzea připraveno celkem přes sedmdesát vozidel a na čtyři desítky motycyklů ve čtyřech plně zaplněných halách. Silně jsou zastoupena vozidla požárníků, Veřejné bezpečnosti a záchranné služby. Nepostrádá ani vhodnou dobovou výstavu a řadu artefaktů spojených s dobou socialismu. Návštěvníci si mohou zakoupit také drobné upomínkové předměty (pohlednice, pexesa a modely vozidel).

 Kdo navštívil muzeum v jeho první otevírací den, rozhodně nelitoval, a to nejen proto, že v tento den bylo vstupné dobrovolné a podával se vynikající gulášek se svijanským pivem. Už samotný akt otevření připomínal zápletku ze staré režimní detektivky, kdy se do prostor muzea přiřítil se zapnutou sirénou a majáky vůz tehdejší Veřejné bezpečnosti a z něko vystoupil předseda spolku Pavel Kadaš v policejní uniformě s hodností majora. Otevření muzea asistoval také starosta Železného Brodu, který muzeu popřál hodně návšteníku a sám se zasloužil o to, že město také na zřízení muzea finančně přispělo nezanedbatelnou částkou. Mueum se totiž původně nacházelo ve Velkých Hamrech, ale kvůli ukončení nájemní smlouvy se muselo vystěhovat.

Do budoucna se muzeum rozšíří také o expozici starých radií. Původním termínem otevření měl být symbolický 25. únor, ale z technických důvodů se to nestihlo. Později zaúřadoval koronavirus, a tak první návštěvníky mueum přivítalo až na konci května. Řádná otevírací doba bude napříště každé úterý až neděle od 10 do 16 hod. Nepochybuji o tom, že si najde řadu fanoušků. Spolupráci provozovatelé naváží také se školami a dalšími organizacemi, které se zajímají o československé dějiny ve 20. století.

 

img_20200530_134046.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

img_20200530_102357.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

img_20200530_133201.jpg