Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vandalismus útočící na státní pilíře

9. 9. 2020

benes-a-vojaci.jpg

 

    Druhý československý prezident se své dějinné role otloukánka nemůže zbavit ani po smrti. Už v období I. republiky to často schytával za nekritizovatelného prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Benešova socha na pražském Loretánském náměstí byla před pár dny zhanobena neznámými vandaly a popsána slovy RASISTA a MASOVÝ VRAH.


     Doktor Edvard Beneš proslul jako významný politik a státník, který byl vším možným, jen ne rasistou a masovým vrahem. Rozhodně nebyl otrokářem, ba ani plantážníkem. S jeho jménem se pojí vznik Republiky československé, obnova Československa v předmnichovských hranicích (vyjma Podkarpatské Rusi), ale též retribuce a spravedlivý odsun sudetských Němců (netýkal se antifašistů a dalších kategorií).
V roce 2004 byl přijat zákon o zásluhách Edvarda Beneše (zákon č. 292/2004 Sb.). Lidově se této právní normě říká Lex Beneš. Dostalo se mu stejných výsad jako předtím TGM. Přesto tím není dotčeno právo historiků na hodnocení role prezidenta Beneše v klíčových letech 1938 a 1948 s případná kritika jeho politických rozhodnutí.


    Tendence útoků na prezidenta Beneše se nesou plně v intencích snah o relativizaci a přepisování výsledků II. světové války. Z těchto důvodů musíme jakékoliv útoky na Beneše (i jeho sochy) odmítnout, neboť vedou k podrývání státní svrchovanosti a integrity celé České republiky.


Mgr. Bc. Jan Kopal, předseda spolku

 

 

benes-mavajici-z-balkonu.jpg

 

 

benes-a-piloti.jpg