Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vladislav Šikola: Jak naložit s kauzou „zámeček“ v Kokoníně

10. 5. 2024

img_20240507_151418.jpg

 

Dobrý den všem, kterým není jedno, jak naložit s kauzou „zámeček“ v Kokoníně v Dubové ulici, jeho demolicí a následné využití přilehlých pozemků ve vlastnictví města.

 

Dne 22. 04. 2024 jsem jednal s panem primátorem  Ing. Milošem Velem a navrhl jsem mu následující postup jak ve věci postupovat.

 

1. V současné chvíli demolici zastavit

2. V žádném případě objekt NEREKONSTRUOVAT na cokoliv. Objekt zanechat tak jak je a k čemu byl v roce 1986 zrekonstruován a zkolaudován a to k užívání jako rekreační středisko ( pro důstojníky armády ČSSR).

3. Nyní objekt pronajmout zase jako rekreační středisko pro účely např. školy v přírodě, příměstský tábor, rekondiční pobyty, levné turistické ubytování sportovcům nejen zimních sportů v blízkosti Jizerek, pronájem pro účely hudební školy, levný pronájem kanceláří pro podnikatele nebo neziskové organizace, městským organizacím nebo  spolkům, s tím, že se objekt pouze zprovozní, ( tzn. uklidí, zatopí, rozsvítí a provedou se drobné stavební opravy).

V nájemní smlouvě bude výslovně uvedeno, že nájemce nedá objekt nebo jeho části do podnájmu, jako ubytovnu pro nepřízpůsobivé, problémové zahraniční dělníky nebo jiné závadové osoby, samozřejmě ošetřeno právním oddělením města.  

4. Objekt pronajmout na dobu určitou cca 4-5 let

5. V průběhu těchto 4-5 let zpracovat záměr na využití všech pozemků, územní studii, prováděcí projekt,  následně zajistit prostředky z městské i státní kasy, výběrové řízení na dodavatele stavby a stavba samotná, proto odhadem 4-5 let na výstavbu domu pro seniory (DPS) a bytového domu pro mladé začínající páry, jako startovací byty, aby si mohli pořídit rodinu. Tyto dvě skupiny lidí jsou ve společnosti nejvíce ohrožené. Starší lidé čekají na byt až někdo s prominutím zemře a mladí nepořizují rodinu, jelikož je pro ně bydlení v dnešní době šíleně drahé a nedostupné a obé je špatně.

6. Jakmile bude bod 5 splněn, tak objekt „zámečku“ z logiky věci musí ustoupit velmi potřebnému a ušlechtilému počinu.

 

Ve své době objekt slunečních lázní („zámeček“) posloužil také k ušlechtilé věci, k léčbě a rehabilitaci zraněných vojáků v obou světových válkách a v dnešní době poslouží také ušlechtilé věci, poslouží ke startu bydlení mladých rodin a důstojnému dožití seniorů za přijatelné ceny.

 

Při psaní tohoto záměru mě napadla myšlenka, že místo mezi Kamenným potokem a Mužíčkovým vrchem jako by bylo magicky předurčeno k takovým to ušlechtilým stavbám.

 

Nedovolme, aby se těchto pozemků zmocnil jakýkoliv developer či jiný soukromý subjekt a realizoval si své podnikatelské aktivity.

Toto místo musí zůstat v majetku města, tudíž všech občanů. Takovéto zprávy prosákly, že o pozemky mají zájem.

Samozřejmě chválím různé úspěšné podnikatele, kteří financovali takové domy pro seniory, ale ty jsou finančně nedostupné i když jsou v těchto domech nadstandartní služby a děti musejí rodičům doplácet nadstandartní cenu za bydlení. Nemám ověřeno, ale říká se i 30 tis za měsíc.

 

Musím se zde zmínit o tom, když jsem se na poslední chvíli dozvěděl z Jabloneckého měsíčníku, bez veřejné diskuse, že se zámeček zbourá a na jeho místě se umístí lavička(ky) a cedule, zde stály sluneční lázně a mezi náletovými stromy se zbuduje lanová dráha, tak jsem zaplakal co může lidský tvor vymyslet. Nesmím se rozčilovat mám nemocné srdce.

 

Nakonec musím spravedlivě uvést, že při přednesení myšlenky na výstavbu takového domu pan primátor Ing. Miloš Vele mě sdělil, že se mu tento nápad líbí, že takové pozemky v Jablonci nad Nisou nejsou k mání. Dům (domy) umístěné ve stráni s výhledem na Ještěd a přístupné recepcí z Tyršovi ulice s výtahy do ustupujících pater domu a krásnými balkony k bytům s možností parkovacích stání , ale i garáží, splní standart hodný 21. století.

Věřím, že se urbanistům a architektům podaří naprojektovat krásný a jedinečný dům nebo domy v tomto pro mě magickém místě.

 

V Kokoníně 09. 05. 2024

 

pan Šikola Vladislav

stavitel, majitel stavební firmy, člen výboru územního plánování, rozvoje a dopravy (ÚPRaD) města Jablonce nad Nisou, předseda SVJ domu v Kokoníně, rodák a patriot Kokonína.

 

Na vědomí:

Kancelář primátora města Jablonce nad Nisou Ing. Miloš Vele

Náměstek pro rozvoj a digitalizaci MgA. Jakub Chuchlík

KAM Jablonec nad Nisou

 

img-20240506-wa0001-1.jpg

 

img-20240506-wa0015--1-.jpg

 

img-20240506-wa0003--1-.jpg

 

img-20240506-wa0001--1-.jpg

 

img_20240507_151725.jpg

 

img_20240507_151725.jpg