Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava na stromech

4. 10. 2021

Výstava na stromech

Informujte o podmínkách pěstování bavlny ve svém okolí!

Výstava na stromech je celorepublikový výstavový happening na podporu důstojné práce. Akce se koná každý rok v říjnu během Týdne důstojné práce. Jednotlivé výstavy se tak každý rok dostanou do parků a náměstí stovky míst republiky. Letos se v týdnu od 2. do 9. října 2021 koná sedmý ročník zaměřený na podmínky pěstování bavlny. Dostaňte výstavu do svého parku!

 

název

Kokonín, Kokonínský lesopark

popis

Výstava na stromech
2. - 9. října 2021

Kontakt:
Marek Drápal
ZO ČSOP Kokonín

marek.drapal@csopkokonin.cz
481120877 

 

 

Není vaše místo na mapě? Staňte se místními organizátory a uspořádejte výstavu ve svém parku. Po registraci vás přidáme na mapu, pošleme informační e-mail a v září organizační balíček s novou výstavou.

Na akci spolupracují dvě nevládní neziskové organizace: Fairtrade ČS a NaZemi. Každý rok se zaměření happeningu mění. V roce 2015 byla hlavním tématem káva, následovaly koželužny a výroba obuvi, pěstování banánů, výroba bot v Indii, pěstování kakaa a práce v době automatizace. Letos je tématem pěstování bavlny a akci koordinuje Fairtrade ČS.

Bavlna patří mezi nejdůležitější textilní suroviny. Pěstuje se v subtropickém pásmu v 80 zemích světa, nejvýznamnějšími producenty jsou Indie, Čína a Spojené státy americké. Většina bavlny pochází od drobných pěstitelů. Způsob pěstování bavlny i celý svět oblékání a módy potřebuje změnu. Stojí totiž na drancování přírody a zneužívání pěstitelů bavlny i zaměstnanců textilních továren. Pomocí nové výstavy Život v bavlně můžete nahlédnout do života pěstitelů bavlny a společně s námi se zamyslet nad možnostmi udržitelnější produkce. Bez plýtvání vodou, bez genetické modifikace bavlníků, s minimem pesticidů, bez dětské práce, s lepšími výkupními cenami a šetrnějším přístupem k životnímu prostředí.

Pokud chcete letošní výstavu dostat i do svého parku, zaregistrujte se jako místní organizátoři. Společně dostáváme výstavu mezi lidi, ven, do veřejného prostoru! Staňte se součástí jedinečné akce, kdy se výstava objeví na desítkách míst po celé republice po celý jeden týden. Po registraci Vám pošleme výstavu o podmínkách pěstování bavlny (14xA2 plakátová výstava na vizitkovém papíře), využít můžete i vzdělávací lekci k tématu nebo nabídku promítání dokumentárních filmů.

Tato výstavová akce na podporu důstojné práce probíhá v České republice od roku 2015, vždy během Týdne důstojné práce. Výstavu pořádají aktivní jednotlivci po celé republice, v koordinaci se od roku 2019 střídají dvě české nevládní neziskové organizace NaZemi a Fairtrade Česko a Slovensko.

Díky za vaše zapojení!


Kontakt: 
Stanislav Komínek
Fairtrade Česko a Slovensko
+420 774 737 176

stanislav.kominek@fairtrade.cz

fairtrade.cz/zapojte-se/vystava-na-stromech/