Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na československé letce v Holandsku

15. 5. 2023

memorial-logo.png

 

Vojensko-historická pamětní mise k uctění památky uhořelé posádky Wellingtonu KX-T plk. Viléma Bufky v rámci bojové operace dne 23. června 1941

 

Patrioti odkazu generálmajora Jana Romana Irvinga nepřipustí falšování historie

 

Na české poměry nevšední vojensko-historickou pamětní misi k uctění památky uhořelé posádky Wellingtonu KX-T plk. Viléma Bufky v rámci bojové operace dne 23. června 1941 zorganizoval zapsaný spolek s názvem Patrioti odkazu genmjr. Jana Romana Irvinga, jehož duší je právě dcera tohoto legendárního lovce ponorek Iveta Irvingová. Mise se uskutečnila v rozmezí 2. až. 7. května 2023 a její účastníci prostřednictvím luxusně vybaveného autobusu urazili celkem 2.470 km, během nichž nejen odhalili pomník věnovaný výše uvedené posádce, ale také se poklonili památce padlých Čechoslováků a navštívili několik muzeí s historicko-vojenským zaměřením – Museum Airborne at the Bridge, dále Museum Battle of Arhem a Oorlogsmuzeum Overloon, které je jedním z největších válečných muzeí na světě a jeho prohlídka zabere několik hodin. 

Členy mise byli mimo jiné představitelé samosprávy, dokumentaristé, novináři, vlastenci a jmenovitě se jí zúčastnil také známý letecký historik Ing. Ivo Pujman i předseda spolku pro vybudování Památníku Josefa Horáka a Josefa Stříbrného v Lidicích Ing. Miroslav Kaliba.

Účastníci mise se ve středu 3. května 2023 v ranních hodinách poklonili také památce německého stíhače Egmonta R. Prince zur Lippe-Weissenfelda, který ač strůjcem zhouby posádky Wellingtonu KX-T, se k jeho pilotovi plk. Vilému Bufkovi zachoval více než rytířsky. Navštívil jej ve vojenské nemocnici a věnoval mu na památku svou dýku. Škoda, že více podobných příběhů známe jen z dob I. světové války.

Hlavní program mise se uskutečnil ve čtvrtek 4. května 2023 a byl uskutečněn za součinnosti s holandskou stranou, kde jako první bod ofic. programu proběhla prohlídka válečného muzea v Medembliku, v němž mj. bylo možné konečně spatřit zbylé trosky vykopaného Wellingtonu KX-T. Po slavnostní recepci začal oficiální pietní akt spojený s odhalením pomníku kousek od původního pietního místa Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon, jemuž bylo přítomno více než 200 návštěvníků i pozvaných hostů, a to zejména z řad pozůstalých rodin letců. Odhalen byl kromě Pamětního sloupu i monumentální památník, který sochař Rutger Jan Bredewold vyrobil pro obec Nieuwe Niedorp (okres Hollands Kroon) a v rámci projevů také promluvil o okolnostech jeho vytvoření. Aktu byli přítomni také velvyslankyně České republiky Kateřina Sequensová a velvyslanec Slovenské republiky Juraj Macháč. Škoda jen, že oba diplomaté nereflektovali účast českých a slovenských účastníků a hovořili v angličtině, navíc v kontextu bruselského newspeaku, který byl plný frází o válce na Ukrajině a absentoval zmínky o tom, že ve druhé světové válce byla euroatlantická civilizace na pokraji zkázy ve válce s Německem. Jediným člověkem, který tuto skutečnost připomenul a explicitně zmínil, byla česky hovořící představitelka Patriotů a vedoucí celé české delegace Iveta Irvingová, která ve svém do angličtiny tlumočeném razantním projevu připomenula jak historické souvislosti v mezinárodním kontextu ohledně působení našich letců v době války, tak i následné těžké osudy nejen pilotů ze Západu, jejich šikanování a perzekuce ze strany komunistického režimu s dodatkem, že teprve v posledních letech se jim dostává tolik potřebné úcty a respektu, který nebyl nikdy samozřejmým.

V různých projevech byli členové posádky připomínáni jako hrdinové, kteří přinesli největší oběť za naši společnou svobodu. Jediný pilot Vilém Bufka havárii přežil. Dalších pět členů posádky bylo donedávna oficiálně nezvěstných. Po vykopání letadla v roce 2021 bylo v lednu 2022 potvrzeno, že bylo nalezeno dalších pěti členů posádky. V červnu 2022 bylo těchto pět hrdinů pohřbeno v Bergen op Zoom. Starostka obce Nieuwe Niedorp Rian van Dam, která také odhalila pamětní sloup, zdůraznila, že je nadále třeba jejich odkaz připomínat. Proslovy byly proloženy četnými hudebními intermezzy a nechyběly ani česká a slovenská hymna v závěru pietního aktu. U pietního místa i pomníku bylo položeno mnoho věnců a květin. Po oficiálních slavnostních akcích následovaly průlety bombardéru Lancaster z II. světové války. Burácející motory v nízké letové výšce umocňovaly prožitek akce a díky tomu se tyto okamžiky trvale zapsaly do vzpomínek přítomných. Na místě byla přítomna i řada nizozemských válečných veteránů. Nejstarší z nich nedávno oslavil 97. narozeniny a účastnil se války v Indočíně. Jak jsme se posléze dozvěděli, byl přítomen i onomu sestřelu posádky KX-T 23. 6. 1941, který tehdy sledoval ze země.

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

patrioti-logo.jpg

 

vickers_wellington.jpg

 

irving-pametni-deska.jpg

 

dsc00096.jpeg

 

dsc09802.jpeg

 

dsc09805.jpeg

 

dsc09793.jpeg

 

dsc09944.jpeg