Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ze srdce a kamene

29. 11. 2019

Antonín Švehla stál u zrodu našeho státu, spoluvytvářel první ústavu, zákony, podílel se na pozemkové reformě a rozvíjel masarykovské Československo v počátcích první republiky. Až po jeho předčasné smrti v roce 1933 se ukázalo, jak obrovský respekt a úctu vzbuzoval. Lidé spontánně sami od sebe začali vysazovat stovky památných lip a sadů k jeho poctě, postavili stovky pomníků, bust, soch a mohyl, pojmenovali po něm nespočet ulic, náměstí, domů, škol, nábřeží, sadů, parků nebo mostů, stejně jako jezdecký pluk, junáky, sportovní stadion, parník nebo dokonce slovenskou vesnici Švehlovo. Tato kniha zachycuje alespoň část z obrovského množství poct, které lidé složili jednomu z nejvýraznějších politiků novodobé historie našeho státu a rovněž hovoří o množství hrdinských činů spojených s následným ukrýváním pomníků. Některé pomníky měly velmi pestré osudy…

Kniha vyšla s laskavou podporou MČ Praha 15 k příležitosti 145. výročí narození Antonína Švehly (15. 4. 1873), 85. výročí jeho úmrtí (12. 12. 1933), k 100. výročí vzniku Československé republiky a 950. výročí první písemné zprávy o Hostivaři.


Křest knihy probíhal za účasti mnoha spolků včetně Selské jízdy, která bývala součástí Agrární strany za První republiky.

Pro zájemce ke koupi je kniha k dispozici v recepci radnice MČ Praha 15 za 250,- Kč.

 

http://praha15.cz/mestska-cast/o-praze-15/vlastni-publikace/ze-srdce-a-kamene.htm

 

 

Výsledek obrázku pro švehla pomník

 

Výsledek obrázku pro švehla pomník

 

Výsledek obrázku pro švehla pomník